Fransa’da Oturum Kartı Almak İçin Fransızca ve Yurttaşlık Testi Zorunluluğu Getirildi
Fransız Senatosu, göç yasasıyla ilgili oturum kartıyla ilgili tasarının birinci maddesini güçlendirerek kabul etti. Yeni yasaya göre, Fransa’da 4 yıldan daha uzun süreli ikamet izni almak isteyenler, A2 düzeyinde Fransızca bilgisine sahip olmanın yanı sıra Fransızca sınavını geçmek ve Fransız kültürü ve tarihine ilişkin sorular içeren bir yurttaşlık testini başarılı bir şekilde tamamlamak zorunda olacak.
Bu düzenlemeyle birlikte, oturma izni almak için Fransızca dil bilgisi önemli bir gereklilik haline geliyor. Senatörler, bu gerekliliğe ek olarak, “Cumhuriyet ilkeleri” olarak adlandırılan ifade özgürlüğü, kadın-erkek eşitliği, insan onuru ve laikliğe saygı gibi altı ilkeye uyulmaması halinde oturma izinlerinin geri alınabileceğini de belirttiler.
İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, ayrıca 4 yıllık oturum kartı sürecinden itibaren Fransızca dil bilgisini ölçen bir sınavın da geçilmesi gerektiğini açıkladı.
Senato, ayrıca hükümetin itirazına rağmen işçilere iş saatleri içinde Fransızca kursu alma hakkını tanıyan ikinci maddeyi geri getirdi.
Tasarının diğer bir maddesi ise işyerlerindeki yabancılara ücretsiz Fransızca kursları sağlama önerisini içeriyor ve bu öneri hükümet ve komünistler tarafından desteklenerek kabul edildi. Ancak, entegrasyon sorumluluğunun devlete mi yoksa işverene mi ait olması gerektiği konusunda hala tartışmalar devam ediyor.
Bu yeni göç yasasıyla birlikte Fransa’da oturum kartı almak zorlaşacak ve Fransızca dil bilgisi ile Fransız kültürü ve tarihine ilişkin bilgilerin önemi artacak. Yasadaki “Cumhuriyet ilkeleri”ne uyum sağlanmaması durumunda oturma izinlerinin geri alınabilmesi ise dikkate değer bir değişiklik olarak öne çıkıyor.