FIBA Şampiyonlar Ligi Nedir?
Avrupa Basketbolunun kulüpler düzeyinde en önemli organizasyonu olan Euroleague, her yıl büyük bir heyecana sahne oluyor.
FIBA tarafından 1958 yılından beri düzenlenen Şampiyon Kulüpler Kupasının devamı niteliğindeki organizasyon, 1991 yılında FIBA European League, 1996 yılında ise FIBA Euroleague adını aldı.
FIBA ile ULEB arasındaki anlaşmazlıklar 21.yüzyılın ilk yılında Avrupa’da iki büyük basketbol turnuvası oynanmasını beraberinde getirdi.
FIBA’nın düzenlediği organizasyon Supro League adıyla oynandı ve sadece 1 sezon sürdü. Euroleague ise yoluna ULEB çatısında devam etti.
2010’ların ortasında FIBA, basketbol kulüplerine daha yüksek gelir vadeden yeni bir organizasyonu duyurdu.
FIBA’nın Basketbol Şampiyonlar Ligi adını verdiği organizasyon kısa ve belki orta vadede Euroleague ile direkt rakip olamasa da Eurocup organizasyonu ile rahatlıkla başa çıkabilecek bir noktaya geldi.
Banvit ve Karşıyaka final oynadı
2015-16 sezonunda oynanmaya başlayan FIBA Basketbol Şampiyonlar Liginin ilk sezonunda Final-Four İspanya’nın La Laguna şehrinde oynandı.
Yarı finalde Monaco’yu yenen Banvit ve Reyer Venezia’yı yenen Tenerife arasında oynanan finali, ev sahibi Tenerife 63-59 kazanarak, ilk kupanın sahibi oldu.
Şimdiye kadar sahibini bulan 6 kupanın 4’ü İspanya’ya giderken, şampiyonlukların 2’si Tenerife, 2’si San Pablo Burgos tarafından alındı.
Diğer 2 kupanın ise birini Yunan temsilcisi AEK, diğerini ise İtalyan Virtus Bologna kazandı.
Banvit’ten sonra finale ulaşan 2.Türk temsilcisi olmayı başaran Karşıyaka ise, Novgorod’da düzenlenen 8’li finalde, Çeyrek finalde Çek Nymburk, yarı finalde İspanyol Zaragoza’yı elese de, finalde San Pablo Burgos’a 64-59 kaybetti.
5 takımımızla katıldığımız 2022-23 Basketbol Şampiyonlar Ligi sezonunda hiçbir takımımız çeyrek finale ulaşamadı.
Basketbol Şampiyonlar Ligi Formatı
Basketbol Şampiyonlar Liginde normal sezon 28 takımın doğrudan, 4 takımın da ön elemeden gelmesiyle birlikte 32 takımla başlıyor.
Takımlar 4’erli 8 grupta çift devre lig usulü karşı karşıya geliyor. Gruplarını ilk sırada bitiren 8 takım, son 16 gruplarına kalıyor.
Gruplarını 2 ve 3.sırada bitiren takımlar ise çapraz eşleşerek, 3 maç üzerinden Play-In maçları oynuyorlar.
2 maç kazan 8 takım daha son 16 turu gruplarına kalırken, deplasmanlı olarak oynanan ilk 2 maçta, takımların 1’er kez kazanmaları halinde, 3.maç grubunu 2.sırada tamamlayan takımın sahasında oynanıyor.
4’erli 4 grupta yine lig usulü oynanan son 16 gruplarında ise, gruplarını ilk 2 sırada tamamlayan takımlar çeyrek finale yükseliyor.
Gruplarını ilk sırada bitiren takımlarla, ikinci sırada bitiren takımlar çeyrek finalde yine 3 maç üzerinden karşı karşıya geliyorlar.
Gruplarını ilk sırada bitiren takımlar, serinin 3.maça uzaması durumunda saha avantajına sahip oluyorlar.
Çeyrek final serilerini kazanan 4 takım ise, daha sonra yeri belirlenecek bir şehirde Final-Four maçlarına çıkıyorlar.