HER 8 KADINDAN 1’NDE MEME KANSERİ VAR
45.Ulusal Radyoloji Kongresi Antalya’da yapıldı.
100.kuruluş yılını gerçekleştiren Türk Radyoloji Derneği’nin düzenlediği kongrede çeşitli konu başlıkları ele alındı.
Yapılan basın toplantısında konuşan Türk Radyoloji Derneği Başkanı ve 45. Ulusal Radyoloji Kongresi Başkanı Prof.Dr.Can Çevikol,”Toplum sağlığı açısından en kritik noktalardan birinde yer alan radyolojinin öneminin, radyoloji uzmanlarının yaptığı işlemlerin ve sağlık hizmeti sunumundaki kritik rolünün halkımız tarafından yeteri kadar bilinmediğini düşünüyoruz. Bu nedenle derneğimizin öncelik verdiği diğer bir konu da halkımızın radyolojinin önemi hakkında bilgilendirilmesidir.”dedi.
Çevikol ;”Yapay zekâ uygulamaları sayesinde tetkiklerin önceliklendirilmesi, doğru tetkik yapılması, en uygun radyasyon dozu kullanılarak radyasyon maruziyetinin azaltılması, görüntü kalitesinde önemli artış, daha hızlı ve doğru tanı koyma ve erken tanı açısından önemli gelişmeler sağlanmıştır. “ifadelerini kullandı.
KONGRENİN ANA TEMASI “BAŞTAN AYAĞA AĞRI”
Kongre Bilimsel Kurul Başkanı Prof.Dr.Berna Oğuz ise yaptığı açıklamada;” Ulusal kongremizin bu yılki ana konusu, radyolojik tetkik isteme gerekçeleri arasında baş sıralarda yer alan, özellikle genç meslektaşlarımız için oldukça yararlı olacağını düşündüğümüz “Baştan Ayağa Ağrı” olarak belirlendi. Hepimizin bildiği gibi, ağrı, hayat kalitesini derinden etkileyen ve günlük yaşamı sınırlayan en yaygın sorunlardan biridir. Ağrının kaynağını belirlemek ve doğru tedaviye yön vermek, radyoloji doktorları olarak bizlere düşen büyük bir sorumluluktur. Kongremizde, baş ağrısından boyun ağrısına, karın ağrısından sırt ağrısına, göğüs ağrısından eklem ve kas ağrılarına kadar çocuklarda ve erişkinlerde tüm vücut sistemlerini ilgilendiren geniş bir yelpazede ağrının nedenlerini ve tanıda hangi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını ele aldık. Özellikle ağrıya yaklaşımda radyoloji sadece tanı konulma aşamasında değil girişimsel işlemlerle ağrının tedavisinde de önemli rol oynamaktadır. Radyoloji, sağlık hizmetlerinin bel kemiği haline gelmiş ve tanıdan tedaviye, toplum sağlığından bireysel sağlığa kadar tüm alanlarda vazgeçilmez bir konuma ulaşmıştır.”dedi.
RADYOLOJİNİN KANSER TEŞHİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Türk Radyoloji Derneği Mali Sekreteri Prof. Dr. Nermin Tunçbilek ise Kanser riski yüksek olgularda, düşük dozlarla görüntüleme yöntemleri ile yüksek doğrulukla tanı sağlanabileceğini belirterek “Kanserden korkmamalı, geç kalmaktan korkmalı ve bana olmaz dememeli prensibiyle radyolojik kontrolleri zamanında yaptırmayı öneriyoruz. Radyoloji, tanı ve tedavi yönetiminde kullanılmasının yanı sıra seçilmiş olgularda minimal invaziv lokal tedavilerle artık hasta tedavisinde de yerini almıştır.” dedi.