Dolar $39,862
Euro 46,9765
Altın 4.274,95
BİST 10.275,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 14°C
Paz 12°C
Pts 7°C
Sal 6°C

Herkesin Konuştuğu Parlamenter Sistem Nedir?

21 Mayıs 2023 20:43

Parlamenter sistem, bir ülkenin yönetim şekillerinden biridir. Bu sistemde yürütme ve yasama organları birbirinden ayrıdır. Parlamenter sistemde, yasama yetkisi parlamentoya aittir ve parlamento, hükümetin üyelerini seçer veya onaylar. Genellikle parlamenter sistemlerde başkanlık sisteminin aksine, başkanlık makamı yerine başbakanlık makamı bulunur.

Başbakan, parlamento tarafından seçilen veya onaylanan bir üye olup, hükümetin başıdır. Başbakan, hükümetin politikalarını belirler ve yasama organı ile sıkı bir ilişki içerisindedir. Parlamenter sistemlerde hükümet, parlamentonun çoğunluğunu elinde bulunduran parti veya koalisyon tarafından oluşturulur. Parlamento, yasaları çıkarır, bütçeyi onaylar, hükümetin faaliyetlerini denetler ve hükümetin güvenoyunu verir ya da çeker.

Parlamenter sistemlerde hükümetin gücü, parlamentodan kaynaklanır ve hükümet, parlamentonun çoğunluğunun desteğini korumak zorundadır. Eğer hükümetin parlamentodaki çoğunluğu kaybederse, hükümetin düşmesi ve genellikle yeni bir hükümetin kurulması gerekmektedir. Birçok ülke parlamenter sistem ile yönetilirken, bazı ülkeler başkanlık sistemini tercih etmektedir. Parlamenter sistem, demokratik bir yönetim biçimi olarak yaygın olarak kabul edilir ve ülkeden ülkeye farklı varyasyonları bulunabilir.

Parlamenter sistemlerde, güçler ayrılığı prensibi temel alınır. Yasama organı olan parlamento yasaları çıkarırken, yürütme organı olan hükümet ise bu yasaları uygular. Yargı organı ise yasaların yorumlanması ve uygulanmasından sorumludur. Parlamenter sistemde, parlamento hükümetin politikalarını denetler ve gerekli durumlarda hükümetin sorumluluğunu sorgular. Parlamento üyeleri, hükümet yetkililerini sorgulama, soruşturma veya güvensizlik oylaması gibi mekanizmaları kullanarak hükümetin hesap vermesini sağlar. Bu şekilde hükümet, parlamentonun desteğini korumak zorundadır.

Parlamenter sistemde hükümetin görev süresi genellikle belirli bir dönemle sınırlıdır, ancak parlamentodaki çoğunluğu kaybetmesi veya güvensizlik oyu alması durumunda hükümet düşebilir. Bu durumda genellikle erken seçimler yapılır veya yeni bir hükümet kurulur.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.