“Kadınlarda Kardiyovasküler Hastalık: Sessiz Salgın ve Acil Müdahale İhtiyacı”
SESSİZ BİR SALGIN!
KADINLARDA KARDİYOVASKÜLER HASTALIK.
18.Türk Kalp Damar Cerrahisi Kongresi Antalya’da yapıldı.Bir çok önemli konu başlıklarının tartışıldığı ve gündemde ki yerini koruduğu Kongre’ye yurt dışı ve özellikle Türki Cumhuriyeti hekimleri ile birlikte yoğun bir katılım vardı.
Yapılan basın toplantısında Kardiyovasküler hastalıkların yılda yaklaşık 17,9 milyon ölüme neden olarak Dünya genelinde en büyük ölüm sebebi olduğu belirtildi.
Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt.ve Araş.Hast.’nden Doç.Dr.Murat Sargın yaptığı açıklamada;”Kadınlar, KVH’den orantısız şekilde etkilenmelerine rağmen, bu durum çoğunlukla göz ardı ediliyor. Tarih boyunca KVH’nin “erkek hastalığı” olduğu algısı, kadınların bu konuda farkındalık geliştirmesini engellemiştir. Ancak gerçekte, KVH dünya genelinde kadın ölümlerinin üçte birinden sorumludur ve Türkiye’de kadın ölümlerinin %40’ına yakını bu hastalık nedeniyle gerçekleşmektedir.
Kadınlara özgü biyolojik ve sosyal faktörler, teşhis ve tedavi sürecinde zorluklara neden olmakta ve bu “sessiz salgın” için acil müdahale stratejilerini zorunlu kılmaktadır.”dedi. Doç.Dr.Murat Sargın açıklamasında;”Kadınlarda KVH, erkeklere göre daha farklı belirtilerle ortaya çıkar. Bu durum teşhis ve tedaviyi zorlaştırmaktadır.Kadınlarda göğüs ağrısına ek olarak yorgunluk, mide bulantısı, sırt veya çene ağrısı gibi atipik belirtiler daha yaygındır.55 yaşından sonra kadınların ömür boyu inme riski %20-25 arasında hesaplanmıştır. Erkeklere göre daha şiddetli inmeler geçirirler ve bu durum kalıcı sakatlık oranlarını artırır.Diyabetli kadınlar, erkeklere kıyasla koroner arter hastalığı açısından %44 daha yüksek risk taşır.Gebelikte preeklampsi, erken menopoz ve polikistik over sendromu (PKOS) gibi durumlar KVH riskini artırmaktadır.” ifadelerini kullandı.