Dolar 34,6572
Euro 36,3497
Altın 2.931,94
BİST 9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C

Müzik Dünyamızdan Bir Yıldız Kaydı

Editör, Yazar, Çevirmen
12 Haziran 2023 12:01
158

Dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan, 86 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda solist ve başkemancı olarak görev yapan devlet sanatçısı Kan, ardında başarılarla dolu bir müzik serüveni bıraktı.

Dünyaca ünlü keman virtüözü, Devlet Sanatçısı Suna Kan, Ankara’da 86 yaşında hayatını kaybetti. 2017’deki bir demecinde sağlık sorunları nedeniyle konser veremediğini ifade eden Suna Kan, “Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım” demişti. Usta sanatçı için bugün saat 10.30’da Ankara’da CSO Tarihi Bina’da tören yapılacak. Törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’ndaki camide öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

Suna Kan, müzisyen bir ailenin çocuğu olarak Adana’da 1936’da dünyaya geldi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısı olan baba Nuri Kan, 5 yaşına geldiğinde biricik kızını da müzikle tanıştırdı. Küçük Suna, keman öğrenmeye başladı ama babasının eğitimiyle sınırlı kalmadı. Dönemin meşhur keman ustası Hulusi Karsel’den keman dersleri almaya başladı.

10 YAŞINDA İLK RESİTAL

Kemana duyduğu ilgi ve yeteneği Suna’nın Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazanmasını da sağladı. Okulda Avusturyalı eğitimci Walter Gerhardt ile başladığı temel keman öğrenimini İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back ile ilerletti. 9 yaşına geldiğinde ilk resitalini gerçekleştirdi. Ankara Devlet Konservatuarı’nın konser salonunda Mozart’ın 5. Senfonisi’ni çalarak gerçekleştirdiği resital sonrası ‘Harika Çocuk’ olarak anılmaya başladı. 1948’de isme özel olarak çıkarılan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” ile verilen bursla Paris Konservatuarı’nda eğitim gördü.

1952’de konservatuvarı 16 yaşında birincilikle bitirdi. Yurt dışında konserler vermeye devam eden Suna Kan, 1954’te Cenevre, 1955’te Viotti, 1956’ta Temtobant, 1957’te Long- Thibaud “Paris Kenti Ödülü”, 1958’te Vitring, 1959’da Münih ve 1965’te Kulitibang yarışmalarında birincilikler ve ikincilikler kazandı. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, Rusya, Çin, Japonya, Kanada, ABD ve Güney Amerika’da konserler verdi.

Çeşitli ödüller alan Suna Kan 1957’de Türkiye’ye döndükten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist ve başkemancı olarak görev yaptı. Sanatçıya 1971’den itibaren “Devlet Sanatçısı” unvanı verildi. Suna Kan, Londra Senfoni, Los Angeles Filarmoni, Bamberg Senfoni, Moskova Senfoni ve Fransa Ulusal Radyo Senfoni ile çok sayıda çalışmaya imza attı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.