Türkiye’de “Demir Gibi Türkiye” projesi.
Antalya Belek’te düzenlenen 50.Ulusal Hematoloji Kongresi uluslararası yoğun katılım ile gerçekleşti.
Kongrede yapılan basın toplantısında Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Muhlis Cem Ar Kongre kapsamında bu sene 10’u sözlü sunu, 5’i tartışmalı poster oturumu olmak üzere toplam 43 bilimsel oturum, 12 uydu sempozyumu bulunduğunu ve işlenen konuların gelecek için çok verimli olduğunu belirtti.
Dernek 2.Başkanı Prof.Dr.Şule Ünal Cangül’de Demir eksikliği hem sık görülmesi hem de demirin öğrenme, dikkat, çocuklarda gelişim basamakları gibi nörolojik ve ayrıca bağışıklık fonksiyonları üzerine etkileri olması nedeniyle son derece önemli olduğunu ifade etti ve;”Demir eksikliği, Türkiye’de ve dünyada bir halk sağlığı sorunudur. Demir dünyada ve ülkemizde çocuklarda en sık görülen besinsel eksikliktir.Türkiye’de “Demir Gibi Türkiye” projesi, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılmış ve çocuklara demir desteği sağlanarak demir eksikliği prevalansının azaltılması hedeflenmiştir. Bu program, bebekler arasında demir eksikliği sıklığını düşürmede etkili olmuş ve ailelerin bu konuda farkındalığını artırmıştır. Bunun dışında gebelere de demir desteği verilerek demir eksikliğinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Demir eksikliği olan bir gebe kadının, bebeklik döneminde bebeğinin demir eksikliği geliştirme riski, ayrıca erken doğum, düşük doğum ağırlığı olan bebek sahibi olma riskleri artmaktadır. Gebede demir eksikliğini önlemek, doğum ve bebekteki bu riskleri de önleyebilir. dedi.
Toplantıya katılan Dernek Genel Sekreteri Prof.Dr.Özgür Mehtap’da;”Dünyada her 4 ölümden biri damar tıkanıklığına bağlı olarak gerçekleşmektedir.COVID-19 pandemisi sonrası son 5 yılda yaşa göre beklenen kalp krizi, inme ve venöz tromboemboliye (toplardamar tıkanıkları) bağlı ölüm oranları artmıştır. Bu artış COVID-19 virüsünün yol açtığı damar tutulumu/iltihabı ile ilişkili küçük damarlarda görülen tıkanıklıklar ve kalp kas dokusunun iltihabına (miyokardit) bağlanmıştır. Virüs ile enfekte ağır COVID-19 geçiren hastalarda ilk hafta içinde venöz tromboemboli ile karşılaşma olasılığı sağlıklı kişilere oranla 33 kat daha fazla bulunmuştur. Bu risk azalarak devam etmekte COVID sonrası yaklaşık 1 yılda sağlıklı kişilere oranla 2 kat fazla olduğu görülmektedir. Virüs ile ilişkili arttığı düşünülen bu ölüm oranlarının virüs etkileri zayıfladıkça gerileyip gerilemeyeceğini zaman gösterecektir. “dedi.