“Hakaret İçerikli Haberlerde İfade Özgürlüğü: Anayasa Mahkemesi Kararı”
Türkiye’de Hz. Muhammed’e hakaret ifade özgürlüğü sayıldı
Anayasa Mahkemesi’nin Hz. Muhammed’e hakaret içeren haberlere getirilen erişim engelinin “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilmesi, Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. Bu karar, Hz. Muhammed’e yönelik hakaret içeren içeriklerin sansürünü tartışmaları da beraberinde getirdi.
Olaylar zinciri, 2015 yılında Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin, Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed’e hakaret içeren çizimler barındıran kapağına erişim engeli getirmesiyle başladı. Bu kararın ardından çeşitli sitelerdeki benzer içeriklere erişim engeli uygulandı. Ancak bazı platformlar, söz konusu içerikleri yayınlamaya devam etti.
Sendika.org’un, Charlie Hebdo dergisine ait hakaret içeren içerikleri Türkçe olarak yayınlaması, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin devreye girmesine neden oldu. Hakimlik, içeriğin erişimini engelledi. Bu karar, daha sonra Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.
Anayasa Mahkemesi, son kararında erişim engelinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. Bu karar, Türkiye’deki ifade özgürlüğü tartışmalarını alevlendirdi. İfade Özgürlüğü Derneği’nin açıklamasına göre, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği de karara uyarak erişim engelini kaldırdı.
“Fikir Özgürlüğü ve Adalet: Türkiye’de İfade Özgürlüğü Çelişkileri”
Türkiye’de Mustafa Kemal’i eleştirmek suç sayılırken eleştirenler cezaevine konulurken, âlemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) hakaret etmek, fikir özgürlüğü olarak görülmesi ne kadar adil? Türkiye mahkemeleri, Allah’ın son peygamberine hakaret etmeyi fikir özgürlüğü sayarken Mustafa Kemal’i eleştirmenin suç görülmesi, Mustafa Kemal’i eleştirmek bile suçken Hazreti Muhammed’e (sallallahu aleyhi ve sellem) hakaret etmenin fikir özgürlüğü olmasında ne kadar da adil davranmadıklarını gözler önüne seriyor. Bir tarafta eleştiri suç sayılırken, diğer tarafta hakaret suç sayılmıyor; kanunları ne kadar da adil değil. Hazreti Muhammed’e (sallallahu aleyhi ve sellem) hakaret etmek fikir özgürlüğü müdür? Bu mudur inanç özgürlüğü, fikir özgürlüğü? İslam’ın son kalesi Türkiye sözünün sadece bir söz olduğu bir kez daha gözler önüne serilmiştir.
HESAP GÜNÜ…
Onlar şimdi kendi mahkemelerinde kendi heva ve heveslerine göre kararlarını verdiler. Hiç şüphesiz Yüce Allah, Hesap Günü hükmünü verecek. Habibim dediği, bizim başımıza rehber olarak gönderdiği sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem)’e hakaret etmelerine göz yumuanlara hesap soracak Göğü direksiz havada tutan yüce Allah. Sessiz kalmayıp tepki gösteren insanların tepkisi üzerine, 2015’ten bugüne kadar süren oyalama mahkemelerinde dokuz yıl sonra “fikir özgürlüğü” diyip onlara müsaade edenlere, Allah’ın Resul’üne hakaret edenlere fırsat tanıyanlara, Allah elbette Hesap Günü hesabını soracak.